lördag, augusti 19, 2006

Städa ut och njut dag

Tänk det går att kombinera, vissa dagar lyckas man, andra känns kombinationen helt oförenlig.

Morgonen gick åt till att vi alla fyra gick igenom allt, varenda liten pinal och teckning i barnens rum. Där är inte bara väldigt städat utan med pedagogiskt och praktiskt i ordning. 4 påsar är bort sorterade, till organisationer. Till och med kläderna har fått sig en tuff granskning och pallrats om och bort. Ett rum helt klart inför flytten. Även de två badrummen (ja i Italien verkar alla hus ha ett badrum per sovrum) har vi gått igenom och kastat gamla tubar och slitna handdukar som aldrig används. Detta är perfekt inför min "Hålla i plånboken" höst. När allt är så sorterat och på rader vill man ju inte knöka in annat där : )

Lagom till lunch (ja italiensk tid 14.00) så åkte vi till Como, åt paninis i parken och lekte i stora lekparken. Fast barnen lekte inte i klätterställningarna etc. De hade en fantasilek på en stor sten, faktiskt hela tiden. Exilpappan och jag satt och pratade igenom allt med flytten. Allt har bara flytit på....

Efter lunch och lekstund tog vi en promenad ut på piren, där har vi aldrig tagit oss tid att gå förut. Där står gamla italienska herrar och fiskar små fiskar, storleksmässigt som sardeller. Som de friterar och har i sallad. Trots att jag frågade namnet på dem har jag redan glömt bort det. Lilla H och lille O gjorde som vanligt och gick fram till spänningen, pratade med "gubbarna" och stod fascinerat kvar bredvid en. Det var så där härligt att barnen var med honom och vi var för oss själva igen *S*. Gubben förklarade ditten och datten och tillslut när hans hink var full så sa han andiamo. Vi gick alla med honom. Till tre änder, en mamma och 2 barn. Ankmamman dök ideligen och djupt för att mata sina små. Han tog fram en tygpåse öppnade den och grävde fram en massa larver. Lilla H som älskar alla äckliga kryp bad om en handfull och så stood de och matade änderna. Lille O ville trots att man kan bli kladdig (som han avskyr) ha sina händer fulla med små krälande larver han med. Änderna strålande, exilbarnen skrattade och gubben lös.

Vi har ringt och sjungit "Tanti auguri" till M. Vi ska titta på en film. Vi försöker skynda på flytten med att tidigare lägga datumet. Vi känner oss redo och vill in i relativt god tid före skolstart och jobb. Vi väntar samtal från flyttfirman. Det hänger på dem, hustet i Locarno är redo. Under tiden vi inväntar att ta klivit in i ett nytt land, ny skola och omgivningar njuter vi av det som vi har här. Imorgon ska vi utforska Lecco, andra benet av Comosjön, det blir en dagsutflykt. Men först "ska bara" vårt sovrum och källaren få sig kritiska ögon med :)