måndag, februari 20, 2006

Bröd och kaka att baka...

Efterfrågas recept i inlägg. Min blogg handlar ju titt som tätt om bröd och kaka. Så här kommer 2 recept på bröd och dito på kaka jag gärna bakar.

Lantbröd med honung och yoghurt - lite sött av honung och lite syrligt av yoghurt

50 g jäst
2 dl mild yoghurt
3 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
3 msk honung
4 dl grahamsnjöl
10 dl vetemjöl

Smula jäst, häll i yoghurt och kallt vatten, rör om tills jästen löser sig. Tillstätt olja, salt, honung och större delen av mjölet. Arbeta ihop i assistenten till en smidig deg. Låt jäsa 1 timme. Arbeta degen på mjölat bord, själv gör jag små limpor, en för varje dag typ. Så man slipper kasta eller äta torrt bröd :) Grädda i 250 grader i ca 15 minuter. Men stäng sen bara av ugnen, låt brödet vila i eftervärmen i hela 20 minuter, annars blir det för kladdigt. Ett saftigt matbröd vi alla 4gillar. Enkelt att baka.

Frukostgifflar (inte lika feta som croissanterna)
100 g jäst
5 dl ljummet vatten
50g smör
2 tsk salt
1.3 liter vetemjöl

Smula jästen i bunke. Tillsätt vatten, smält smör, salt och 3/4 delar av mjölet. Degen ska vara blank när den är färdigarbetad. Låt jäsa 30 minuter. Knåda på mjölat bord, tillsätt mer mjöl. Forma till en rund boll, platta till den och snitta iett stort kryss i den. Dra ut flikarna och lägg smöret i skivor i mitten och för ihop flikarna igen. Vänd degen i mjöl, knåda den och kavla ut den till en fyrkantig, ganska tjock kaka. Vik den omlott i tre delar-som när man viker en servett. Låt degen ligga i en timma. Kavla ut degen tunt till en avlång längd som jag delar i trianglar. Pensla med smör, forma till gifflar och lägg dem på smord bakplåt. Låt dem jäsa till dubbel storlek. Grädda gifflarna ca 10 minuter i 250 grader. Mums :) (jag vet inte smalmat men gott)

Fransk Citrontårta

Fräsch tårta för alla som älskar citronsmak i sötsaker.

2 dl vetemjöl
75 g kallt margarin
2msk socker
2 msk kallt vatten

Lägg mjöl och socker i skålen, sedan smöret. Blanda, tillsätt vattnet när degen är som smulor. Stanna maskinen när degen börjar likna en boll. Lägg degen i minst 1 timme i kylskåp. Kavla sedan ut den och lägg den i en form med löstagbar botten gör jag. Ställ den i kylskåpet ytterligare 15 minuter.

Citronkrämen:
2 dl florsocker
100g smält smör
3 ägg
saft av enstor mogen citron

Blanda socker och smält smör som svalnat. Häll i ett ägg i taget och sist citronsaften, blanda till jämn smet. Lägg i smeten i det förgräddade skalet och grädda ytterligare 15-20 minuter.

Kaneläpple i kräm, på enkelt och tycker jag supergott vis:

4 äpplen
1 del socker
2-3 tsk kanel
1 msk smör
150 g robiola ost (Philadelfia går nog bra)
1 äggula
rivet citronskal

Vispa äggulan och socker lätt och blanda i robiolan och citronskalet. Ställ i kylen. Stek äppleklyftor i kanel och smör tills äppleklyftorna blir mjuka. Lägg äppleklyftorna i små glas och häll över såsen. Servera. Jättegott och lätt. Jag sticker gärna ner ngn garnering med, som en kanelpinne eller så. Kanske ngr lingon. Toppar alltid med lite citronskal, rivet då.

Ikväll blev det oxfilé pyttipanna, jättegott och enkelt. Tack vare att C berättade att hon gjort det häromdagen! Till lunch enkel pasta pomodoro. Lilla H ligger med nattlampan på och läser om brandbilar, eller knäcker läskoden, länge läser hon en och samma bok i alla fall. Idag skrev hon sista första ord på svenska som jag sett! Lille O sover. Exilpappan äter upp det sista av citronpajen.

Berätta gärna om ni testar något av recepten om hur ni gillade det, eller inte!

Buon Appetito!


1 Comments:

Blogger Mustardseed said...

Aaah låter supersmarrigt.

Ska testa citrontårtan på fredag när vi har gäster tror jag! Och brödet måste testas, vi har pratat länge om bakmaskin också nu ska jag peppa R om att det är dags!

9:31 fm  

Skicka en kommentar

<< Home